Tek medyalı filtrelerde, en küçük tanecikli medyalar yoğunluk farkından ötürü en üste çıkmaktadır. En küçük medyanın en yukarıda olması sebebiyle genellikle filtrasyon işlemi medyanın ilk birkaç santimetresinde olmaktadır. Bu sebeple basınç kaybı hızlı bir şekilde artarak medyanın ters yıkamaya girmesini hızlandırır.
İdeal durum ise, en büyük tanecikli medyanın en yukarıda olması ve suyun akış yönüne doğru parçacık veya medya boyutunun azalması gereklidir. Bu şekilde sudaki büyük parçacıklar en üst katmanda, orta parçacıklar medyanın orta bölümünde ve en küçük parçacıklar en alt katmanda tutularak medyanın katı madde tutma kapasitesini artmaktadır. Bu şekilde daha az ters yıkama ihtiyacı gerekecektir
Garnet medyası spesifik yoğunluğunun 4 olması sebebiyle en ağır medya malzemesi olup 10 – 20 mikron aralığına kadar süzme yapabilmektedir. Filtre kumu veya Türbidex minerali orta katman, antrasit medyası ise en az yoğunluğa ve en büyük parçacık büyüklüğüne sahip en üst katman minerali olarak kullanılmaktadır.
Çok katmanlı filtreler ( multi – medya) hem suda hem de atıksuda kullanılabilmektedir. Ham suyun özelliğine ve arıtılmış suyun kalitesine göre medya miktarları değiştirilebilse de genellikle filtre yatağının %55’i düşük yoğunluklu minerallerden, %30’u orta yoğunlukta ve %15’i ise yüksek yoğunluklu medyadan oluşmaktadır.
Eğer daha ağır filtrasyon mineralleri kullanılacak ise 8 numaralı Garnet ideal bir destek yatağı görevi görmektedir.
FİZİKSEL ÖZELLİKLER
Renk: Kırmızımsı Pembe
Yoğunluk: 130 - 140 Ibs/ft3
Boyut: 0,35 x 2mm
Spesifik Ağırlık: 3,8 - 4,2 g/cm3
Uniform Katsayısı: 1,3 - 1,5
Silika İçeriği: Minimum
Asid Çözünürlüğü: Minimum